La Cucina

Zuiderse croissantjes

1 rol bladerdeeg
wat pikante olijfolie
2 sjalotjes
1 teentje look
verse peterselie
120 g zwarte olijven (uit blik; ontpit)
1 eigeel en wat melk
evt. wat sesamzaadjes

bereiding

Stoof de sjalotjes glazig in de olijfolie, samen met het versneden teentje look.
Voeg de in fijne reepjes gesneden olijven en de gehakte peterselie toe. Laat ze enkele minuutjes meestoven.
Laat deze vulling afkoelen.
Snij het vel bladerdeeg in 12 gelijke segmenten. Leg op de buitenkant van elk segment een hoopje vulling en rol de driehoeken op. Buig de uiteinden wat naar binnen, zodat je de vorm van een croissant hebt.
Leg de croissantjes op een bakplaat (met bakpapier of ingevet), strijk ze in met eigeel, vermengd met wat melk, en bestrooi het midden evt. met wat sesamzaadjes. Laat een tiental minuutjes bakken in een oven van 200°.

Riccotakoekjes met munt

1 fijngesneden sjalot
2 koffielepels olijfolie
2 koffielepels water
500 g ricotta
80 g gemalen parmezaan
40 g paneermeel
fijngesnipperde blaadjes van 2 takken verse munt
2 eieren
peper en zout
een beetje bloem en olijfolie

bereiding

Recept voor 30 à 35 stuks
Bereiding: Stoof de sjalot aan in 2 kl olijfolie en 2l water. Laat bijna alle vloeistof verdampen. Laat afkoelen.
Vemeng de ricotta met de parmezaan, het paneermeel, de munt, de eieren en het gestoofde sjalotje. Kruid bij met peper en zout.
Leg met een soeplepel platte balletjes van het kaasmengsel op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bestuif ze lichtjes met bloem en besprenkel ze met olijfolie.
Bak ze 15 min. in de oven op 200°, tot ze goudgeel zijn. Buon appetito!

 

(recept www.cosiddetto.be)

Gemarineerde mozzarella

4 bolletjes mozzarella
2 Spaanse pepertjes
1 citroen
een handvol marjolein- of basilicumblaadjes
20 cl room
4 el olijfolie
zwarte peper
zout

bereiding

Voor 4 personen
Snij 4 bolletjes mozzarella in plakjes van 1 cm. Rangschik ze mooi in een groot bord.
Overgiet ze met de room.
Draai er voldoende zwarte peper uit de molen over uit en bestrooi met (zee-)zout.
Was de citroen, haal de schik eraf met een dunschiller en hak de helft van de schil fijn.
Strooi de gehakte citroenpel over de mozzarella en pers ook de helft van de citroen erover uit.
Verwijder de zaadjes van de Spaanse pepertjes, snij de pepertjes fijn en verdeel ze over het bord. (opgepast: handen zeer goed wassen! Peper brandt!)
Strooi een handvol marjolein- of basilicumblaadjes erover uit.
Besprenkel met 4 eetlepels olijfolie.
Laat het geheel enkele uren trekken in de ijskast.
TIP: serveer dit gerechtje met ciabatta.

 

(recept www.cosiddetto.be)

Pesto van gedroogde tomaten

120 g gedroogde tomaten
1,2 dl olijfolie
4 eetlepels pijnboompitten
4 teentjes look
een handvol verse basilicum
al dan niet getoaste sneetjes van een stokbrood (of toastjes)

bereiding

Cutter de tomaten met de pijnboompitten en de look.
Voeg er de gesneden basilicum aan toe.
Giet er geleidelijk aan de olijfolie bij en cutter tot een smeerbare pasta.
Het zuiden op je tong!

 

(recept www.cosiddetto.be)